Je hebt een idee en wilt dit graag omzetten tot een echt bedrijf. Je weet dat je een inschrijving bij de kamer van koophandel nodig hebt, maar hoe bouw je vandaar daar aan een sterke en stabiele business? Ik deel mijn 20 beste tips voor startende ondernemers met je.

  1. Schrijf je idee volledig uit.

Ik geloof in het maken van een plan. Als je namelijk weet wat je doel is kun je daar gerichter naar toe werken. Wanneer je plan maakt is het geoorloofd om zo groot te denken als je zelf wilt. Je gaat dit later verdelen in een concreter plan richting je eerste doel. Zo weet jij exact welke stappen je moet nemen om daar te komen en kun jij jezelf weer terug op de weg brengen wanneer je een zijstapje hebt gemaakt.

  1. Maak een financieel plan.

Mijn kracht als ondernemer ligt in het ondernemen met weinig budget. Daar waren mijn businessconcepten ook naar. Voor jou als startende ondernemer is het belangrijk om ook een financieel plan gereed te hebben wanneer je gaat starten met ondernemen. Wat worden je kosten, wat zijn je prijzen, hoe ga je geld verdienen en wat wil je opnieuw investeren? Probeer ervoor te waken dat je geld gaat uitgeven dat niet van jou is.

  1. Leer je doelgroep en ideale klant kennen

Je product of dienst verkopen kan soms best lastig zijn, maar het wordt een stuk makkelijker wanneer jij je doelgroep of ideale klant goed kent. Daarnaast kan een product of dienst altijd in ontwikkeling zijn. Door goed te kijken naar je doelgroep en/of klant kun jij blijven werken aan het perfecte aanbod.

  1. Ga voor een sterke naam + visuals

Veel mensen raken zo over enthousiast over hun idee dat ze niet kunnen wachten te beginnen. Heel goed! Het is ook een kwestie van gewoon doen! Denk echter wel goed na over je bedrijfsnaam en je visuals. Wanneer je bedrijf groeit en jij meer bekendheid creëert hiermee, zullen mensen jouw bedrijfsnaam en het beeld hierbij steeds vaker voorbij zien komen. Het mooiste zou zijn als je bedrijfsnaam + beeld direct iets zegt over het gene dat je de klant aanbiedt.

  1. Leer je bedrijf kennen

Als ondernemer is het belangrijk dat je alle aspecten van je bedrijft kent. 1 van de redenen waarom dit belangrijk is, is omdat je wanneer je werknemers aanneemt je de werkzaamheden goed kan overbrengen. Als ondernemer ben jij je bedrijf, dus wederom een goede reden om je bedrijf volledig te leren kennen.

6. Timemanagement

Wanneer je net begint met ondernemen is het verleidelijk om ieder vrij uurtje te besteden aan je business. Zorg er echter voor dat je ook genoeg rust inplant om je bedrijf met een helikopterview te kunnen bekijken. Soms zorgen minder werkuren ervoor dat je productiever werkt en daardoor betere resultaten kan behalen.

  1. Houd ruimte voor improvisatie

Je hebt een plan richting je doel geschreven en het is belangrijk om je daar zoveel mogelijk aan te houden. Maar soms is het goed om ook ruimte over te laten voor improvisatie. Een te gekke klus die tussendoor komt of simpel wel toch een extra stap om bij jouw einddoel te komen. Voldoende ruimte voor verandering is belangrijk zonder dat het jou direct van je doelen weg haalt.

  1. Zorg voor een overzichtelijke boekhouding

Ondanks dat je misschien zelf niet van de cijfers bent, is het belangrijk om zelf enige inzichten te hebben omtrent je cijfers. Zorg vanaf het eerste moment voor een overzichtelijke boekhouding zodat je dat inzicht ook kan verkrijgen. Daarnaast is een overzichtelijke boekhouding belangrijk om aan het einde van het jaar op de juiste wijze je belastingaangiftes te doen.

  1. Houd er een inkomstenbron naast

1 van de dingen die mijn bedrijven tot een succes heeft gebracht is het feit dat ik de eerste periode geen salaris uit mijn bedrijf heb gehaald. Iedere verdiende uren investeerde ik opnieuw om een stabielere positie in de markt in te kunnen nemen en zo ook te werken aan stabielere omzet. Door er een inkomstenbron naast te houden voorkom je dat je onnodig geld uit je bedrijf moet halen.

  1. Vraag regelmatig om feedback

Zie feedback niet als kritiek maar iets waar jouw bedrijf van kan groeien. Vraag regelmatig aan mensen wat zij jouw dienst of product vinden en luister daar aandachtig naar. De informatie die je via deze weg verkrijgt zou zomaar een ongekende groei voor je bedrijf kunnen betekenen op lange termijn.

Benieuwd naar mijn 10 bonus business tips? Download de bovenste 10 tips + de bonus tips in de vorm van een e-book.

Mijn 20 beste business tips ontvangen?

Download mijn 20 beste business tips voor startende ondernemers

dit veld niet invullen s.v.p.