Je schrijft je in bij de kamer van koophandel, vraagt zelfs een zakelijke bankrekening aan en opnieuw is Nederland een echte ondernemer rijker. Maar is dat wel zo? Ben je een echte ondernemer wanneer je staat ingeschreven bij de kamer van koophandel? Technisch gezien wel. Helaas blijkt het overgrote deel van deze startende ondernemers in de eerste 3 jaar alweer te stoppen. Hoe komt dat toch? Je wilde dit toch zo graag?

Veel mensen hebben een ideaalbeeld bij het ondernemerschap. Je eigen tijd in delen, veel vrijheid hebben en als het allemaal gaat zoals gepland verdienen we ook nog eens heel erg veel geld met z’n allen. De realiteit is vaak dat je in de eerste tijden geen vrijheid ervaart, het indelen van je tijd blijkt een onmogelijke opgave te zijn en al je verdiende geld moet je ineens opnieuw investeren. Nog geen winst dus. En bij geen winst, geven we vaak al snel op. Maar is het niet wat naïef om te bedenken dat alle ondernemers binnen 3 jaar stinkend rijk zijn? Het is algemeen bekend dat we na actie ook resultaat willen zien. Dat is op zich een goede insteek, maar misschien moet jij als ondernemer je definitie van resultaat even opnieuw inzetten.

Een echte of een droom ondernemer?

Ook de crisis van de afgelopen maanden heeft naar mijn idee heel veel onderscheid laten zien tussen de echte ondernemers en de droom ondernemers. Niemand is voorbereid op een pandemie, dus vooraf weten hoe je nu moet handelen in zo’n situatie is eigenlijk een onmogelijke opgave. Maar hoe jij midden in zo’n crisis omgaat met de omstandigheden bepaald voor mij echter wel of je een echte ondernemer bent of een droom ondernemer.

Natuurlijk is het niet meer dan logisch dat je eerst even wat dagen de tijd nodig hebt om de klap te verwerken. Wanneer je bedrijf wordt stilgelegd staat niemand te juichen en pas wanneer wat dingen geland zijn kun je echt aan de slag.  Maar wat doe je na 2 dagen? Een week? De acties die je dan uitvoert (of juist niet), maken het verschil tussen een echte ondernemer of een dromer. En eerlijk is eerlijk, ik heb een hoop mensen gezien die claimen ondernemer te zijn maar nu daadwerkelijk blijven hangen in zelfmedelijden. Een droomondernemer dus.

Ze staan vast aan de grond en zien al hun concurrenten met nieuwe diensten en/of producten strooien.  Ze kijken naar zichzelf en denken: Shit, ik ben toch geen ondernemer! Laat mij je geruststellen, er is nog hoop voor je. Het gaat er namelijk niet om hoe groots je back-up plan is of om hoeveel geld het oplevert, het gaat erom dat je opnieuw actie onderneemt. <– Got it? Een ondernemer die (actie) onderneemt? Mooi, dan kunnen we verder.

Twee dagen balen en dan weer door!

Omgaan met tegenslagen kun je leren, maar alles valt of staat met de vraag: Hoe graag wil ik dit echt?

In mijn carrière als ondernemer heb ik behoorlijke tegenslagen gekend. Soms hele kleine, soms in de vorm van een gigantische golf. De kunst is om constant in de ‘Wat kan ik nog wel’ positie te gaan zitten. Niet dat je totaal niet mag balen, maar laten we afspreken dat je vanaf nu mijn nummer 1 regel hanteert.

Twee dagen balen, dan weer door.

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt het trainen. Het heeft vooral te maken met een mindset die veel echte ondernemers hebben. Zij zien overal kansen, terwijl een dromer al zijn hoop had gevestigd op die ene hele kleine kans. Bij mij gaat het inmiddels automatisch. Laats zij iemand tegen mij dat ze het knap vindt dat ik op basis van mijn intuïtie zie waar er gaten vallen en daar direct op in kan spelen. En als ik daar eens goed over nadenk, dan besef ik mij pas dat dit heel natuurlijk gaat.

Wil jij ook leren overal kansen te zien in plaats van belemmeringen? Omring jezelf dan met gelijkgestemde ondernemers en maak gebruik van hun inzichten als jij ze zelf even niet meer hebt.

Momenteel ben ik druk bezig met het ontwikkelen van iets super gaafs waarbij ik jou ga leren overal je kansen te zien en natuurlijk te pakken. Dit doen we samen met een hele grote groep aan gelijkgestemde. Hoe gaaf zou het zijn als je onbeperkt toegang hebt tot masterclasses van experts en jij al je persoonlijke vragen over ondernemen beantwoord krijgt?  Let’s kick some business together!